gezondheidsportal actief in bewegen

Gezonde voeding

Zonder brandstof rijdt geen auto. Voor uw lichaam is dat niet anders, alleen haalt u uw brandstof niet bij de benzinepomp, maar bij de supermarkt of reformwinkel. Iedereen weet dat ‘goed’ eten en drinken, naast een trainingsprogramma, van groot belang is voor het leveren van een goede prestatie. Maar wat houdt dat in? Uit welke voeding haalt u die extra energie die u nodig heeft? En hoe vult u de verbruikte energie weer snel aan na een inspanning. 

Stofwisseling 
Alle energie die we nodig hebben om onze spieren te laten werken, bevindt zich in het voedsel dat we opnemen en wordt daaruit door verbranding vrijgemaakt. Het voedsel moet daartoe verteerd worden. Deze vertering is belangrijk, want het maakt de voedingsstoffen vervoerbaar en kunnen op die plaatsen in het lichaam komen waar ze nodig zijn. 

Bouw- en brandstoffen
Aller eerste heeft het lichaam bouwstoffen nodig. Hiertoe dienen water, eiwitten , sommige vetachtige stoffen en mineralen. Daarnaast heeft het lichaam behoefte aan brandstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Zij zijn belangrijk voor het leveren van energie tijdens lichamelijke inspanning. Zo hebben de spieren deze brandstoffen nodig om te kunnen samentrekken. 

Wat is verantwoorde voeding?
Alles wat ons lichaam nodig heeft zit in onze voeding. Voedsel levert de brandstof, de energie die nodig is voor de groei, de kracht en het onderhoud van ons lichaam. Energie wordt gevormd door het verbranden van vetten, eiwitten en koolhydraten. Van deze stoffen hebben we grote hoeveelheden nodig. Want we hebben veel energie nodig voor onze warmte, voor de bewegingen die we maken, voor onze (hersen-)activiteiten en voor onze lichaamsprocessen. Daarnaast bevat voedsel bepaalde voedingsstoffen die niet direct energie leveren maar als hulpstoffen onder de namen vitamines, mineralen en sporenelementen. Van deze stoffen hebben we minder nodig. Verder is er nog een groep stoffen die in het geheel geen voedingswaarde heeft, maar wel een rol speelt in onze gezondheid, bijvoorbeeld de bioactieve stoffen, de voedingsvezels en de antioxidanten. 

De schijf van vijf:
•    Groente en fruit
Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen
•    Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten               
Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen
•    Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers
Belangrijk vanwege: eiwit, mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitamines en mineralen 
•    Vetten en olie
Belangrijk vanwege: vitamine A,D en E en essentiële vetzuren
•    Dranken
Belangrijk vanwege: water en vocht

advertentie