gezondheidsportal actief in bewegen

Foam rollen

 

Fascia is bindweefsel gelegen om de spieren, organen,zenuwen en botten, kortom in heel het lichaam komt het voor. Fascia is eigenlijk een soort bodysuit die het lichaam bij elkaar houd en beschermt. Het heeft daarom een belangrijke functie maar het wordt vaak over het hoofd gezien.

Fascia bestaat voor 70% uit water en het bestaat uit verschillende lagen collageen vezels. Deze verschillende lagen lopen over het hele lichaam.

Door een verkeerde houding, overtraining, eerdere blessures of een inactieve levensstijl kunnen de verschillende lagen fascia aan elkaar verkleven. De fascia wordt dan in plaats van waterig en soepel meer gel-achtigen stug. Er ontstaat dan een zogenaamde "triggerpoint” of "spierknoop”. Iedereen heeft het wel eens, een verhard plekje op een spier wat pijn doet als je er opdrukt. Deze triggerpoints kunnen veel gevolgen hebben voor het lichaam, zoals pijntjes en blessures.

Omdat fascia in het hele lichaam met elkaar verbonden is heeft een triggerpoint niet alleen gevolgen voor de spier waar de triggerpoint zit, maar op de gehele keten. Als fascia verkleefd is heeft dit nadelige gevolgen voor de mobiliteit . Mensen zijn dan vaak stijver en hebben een verminderde kwaliteit van bewegen. Door deze verminderde bewegingsvrijheid is de kans op blessures groter.

Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan je fascia! Dit kan je zelf doen met behulp van een foam roller.

Door met je lichaamsgewicht over de foam roller te rollen zal er een myofasciale release ontstaan. Dit houdt in dat door het foam rollen het fascia weer soepel wordt en dat de verklevingen zullen verdwijnen. Dit heeft een positief effect op de mobiliteit en zal zorgen voor een efficiënter bewegingspatroon. Het zal het aannemen van een goede houding vergemakkelijken en zal pijntjes voorkomen.

Voor sporters heeft het ook vele voordelen. Naast het vergroten van de mobiliteit en flexibiliteit, zorgt het foam rollen voor een activatie van de spieren. Het stimuleert de bloedcirculatie waardoor er meer zuurstof in de spieren vrij komt, dit bereidt de spieren voor op inspanning. Ook na inspanning is het nuttig om te foam rollen. Omdat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en daardoor dus een toename van zuurstof in de spieren plaatsvindt, heeft dit een positieve invloed op de hersteltijd.

blackroll.jpg

advertentie