gezondheidsportal actief in bewegen

Voeding en beweging

Op het gebied van sport en voeding is een goed advies het begin van veel plezier en de basis van optimaal presteren. De sportende mens weet dat ‘goed’ eten en drinken, naast een trainingsprogramma, van groot belang is voor het leveren van een goede prestatie, maar vooral ook voor een goed herstel. Maar wat houdt dat in?                                              

Om te kunnen weten wat nu goed is voor je lichaam is het van belang om te kijken wat je energiebehoefte is. Hoeveel energie heb ik nodig? Om dit te weten te komen is het nodig om te weten waarvoor de energie gebruikt wordt. De energiegebruik is een optelsom van de energie die het lichaam gebruikt in rust en de energie die het lichaam gebruikt tijdens de lichaamsbeweging. De hoeveelheid energie is voor ieder mens anders. En de energie die wordt gebruikt, moet weer worden aangevuld. Dit gebeurt door te eten en te drinken. 

Koolhydraten, vetten en eiwitten.

In de voeding zorgen koolhydraten en vetten voor de energie, ook wel brandstoffen genoemd. Ook eiwitten kunnen energie leveren, maar eiwitten zijn meer nodig voor de opbouw en herstel van de lichaamscellen. Eiwitten zijn dan ook de bouwstoffen van het lichaam. Het mag duidelijk zijn brandstoffen en bouwstenen een belangrijk onderdeel zijn van een goed advies. De sportactiviteit en hoe vaak je beweegt, zal  doorslaggevend zijn of je meer brand- of bouwstoffen nodig hebt uit de voeding. Wat betreft de voeding is het belangrijk dat deze niet te veel verzadigde vetten bevat. Een hoge inname van verzadigde vetten zorgt ervoor dat de celwand stug is en vermindert de opname van voedingstoffen en uitscheiding van afvalstoffen. Hierdoor zal het herstel trager gaan.
 
Vitamines, mineralen en voedingsvezels  

Naast de brand en bouwstoffen uit de voeding levert een gezonde voeding ook andere voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Vitamines en mineralen hebben we nodig om goed te functioneren. Te korten kunnen de sportprestatie maar vooral het herstel na het sporten verminderen. Maar hoe weet je of je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt? Een gezonde voeding levert bijna alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. Maar een kanttekening is wel dat je voeding optimaal moet zijn en in de praktijk is dit voor de meeste mensen niet altijd haalbaar. Ook zijn voedingsvezels belangrijk in een gezonde voeding. Ze leveren net als vitamines en mineralen geen energie. Veel vezels is gunstig voor een goede darmwerking maar bij sporters kan een teveel aan vezels ook darmklachten veroorzaken. Dit is wel iets om over na te denken. 

Vocht

Naast koolhydraten, vetten, eiwitten, mineralen, vitamines en voedingsvezels is vocht een belangrijk onderdeel in een gezonde voeding. Een goede vochtbalans is noodzakelijk, zeker omdat vocht de voedingsstoffen en afvalstoffen door het lichaam transporteert. Een slechte balans heeft grote gevolgen.

De schijf van vijf

In de vakken van de schijf van vijf, staan de voedingsmiddelen genoemd, die koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen, vitamines en vocht bevatten. Variatie is belangrijk omdat ieder voedingsmiddel weer een andere samenstelling heeft. Lees meer over de schijf van vijf.

Tot slot

Zorg dat je voeding en beweging in balans is. Hoe meer je sport hoe belangrijker is je voeding. Wat je precies nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren. Wil je genieten van beweging en de kans op blessures, maag of darmklachten verminderen, vermoeidheid na het sporten of eventuele spierkrampen voorkomen; dan is een goed advies het begin van veel plezier.

Geschreven door voedingsdeskundige, Claudia Pelzers.

advertentie