gezondheidsportal actief in bewegen

Schouderklachten

Schouderpijn kan je dagelijkse activiteiten flink belemmeren. Een groot deel van de schouderproblemen komt door inklemmingsverschijnselen (impingement).


Het schoudergewricht bestaat uit:

  • De bovenarm (humerus) die als een kogelgewricht in de schouderkom ligt. Door de vorm van het gewricht heeft de schouder veel bewegingsvrijheid.
  • Het schouderdak(arcomion)

 

schouder\ dbs\ anatomie.jpg

 
  • De supraspinatus spier. Deze spier is mede verantwoordelijk voor het opzij bewegen van de arm

 

Bij een impingement komt de pees van de supraspinatus spier klem te liggen tussen het schouderdak. De ruimte tussen het schouderdak en de supraspinatus is dan kleiner geworden. Vooral bij het opzij bewegen van je arm verklein je de ruimte in de schouder waardoor de supraspinatus schuurt langs het schouderdak wat zal zorgen voor irritatie. Het verkleinen van de ruimte kan komen door overbelasting, veroudering of door de vorm van het schouderdak.

 

Kenmerkend voor impingement klachten is een pijnlijk traject bij het opzij bewegen van je arm. De eerste 60ᵒ is er geen pijn aanwezig. Van 60ᵒ tot 120ᵒ is het wel pijnlijk en daarna niet meer.

Painfull\ arc.jpgJe kan de klachten verminderen door de spieren om het schoudergewricht te trainen.De schouder wordt omringd door spieren die zorgen voor een actieve stabiliteit,de rotator cuff. De supraspinatus is onderdeel van de spieren van de rotatorcuff. Deze groep spieren zorgen ervoor dat de bovenarm gestabiliseerd op zijn plek blijft en dat hij niet verder omhoog gaat zodat de ruimte tussen het

schouderdak nog kleiner wordt. Door juist deze spieren te trainen vergroot je de vernauwde ruimte op een dynamische manier wat zal zorgen voor een vermindering van de klachten.

Bij schouderklachten is het belangrijk om ondanks de pijn de arm en schouder wel te blijven bewegen. Bij niet bewegen, kan de arm en schouder stijf worden, wat het herstel verlengt. Belast de schouder echter niet te zwaar en probeer de meest uitlokkende beweging te vermijden. Probeer ook repeterende (herhaalde) bewegingen te vermijden.

 


Je traint deze spieren op de volgende manier:

 

       

       

advertentie