gezondheidsportal actief in bewegen

Spanningshoofdpijn

Het kenmerkende van (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen. Meestal gaan deze klachten vooraf gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Bij spanningshoofdpijn is vaak sprake van misselijkheid, duizeligheid en wazig zien, maar geen overgevoeligheid voor licht en geluid. De oorzaak van(spier)spanningshoofdpijn is een te hoge

spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen. Deze verhoogde spierspanning kan verschillende oorzaken hebben zoals stress maar ook een passieve (ingezakte) (werk)houding zoals bijvoorbeeld achter de computer:vooral de stand van schouders, nek en hoofd is hierbij belangrijk maar ook kou en vocht, die een slechte invloed op de doorbloeding van de spieren hebben en slaapproblemen door bijvoorbeeld een minder optimale slaaphouding.

Belangrijk is dat je bewust bent van het verschil tussen(spier)spanning en ontspanning. De doorbloeding van de overmatig gespannen spieren wordt bevorderd door de spieren afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende oefeningen mogelijk. Omdat stress een negatieve invloed op de hoofdpijn heeft is het belangrijk dat je op lichaamssignalen herkent die aangeven dat de stress zich omzet in nekspier spanning en dat je leert hoe je het beste met stress kunt omgaan. Ook het aanleren vaneen gunstig adempatroon is hierbij van belang.

Een ander voorbeeld is het aannemen van een gezonde houding. Het accent ligt hierbij op de stand van de schouders en hoofd en de strekking van wervelkolom en nek. Naast ontspanningsoefeningen voor de nek en schouder spieren kunnen spierversterkende oefeningen effectief zijn namelijk de spieren die zorgen voor de gunstige houding moeten versterkt worden, zodat de overbelaste spieren meer kunnen ontspannen.

Als de spierbalans verbeterd is en je jezelf een minder belastende houding eigen hebt gemaakt, is het belangrijk dat je de aandacht richt op het bewegingspatroon in het dagelijks leven. Het is immers belangrijk dat u zich bewust bent en blijft van spanning en ontspanning en dat u uw spieren niet meer belast dan nodig is.

 

advertentie