gezondheidsportal actief in bewegen

Core stability

In de sportschool, bij de fysio, bij je sportvereniging je komt de term "core stabilty” overal tegen. Maar wat is core stability nu eigenlijk? En waar is het goed voor?

Core stability oefeningen zijn er op gericht om de romp musculatuur sterker te maken. De rompmusculatuur is het centrum van bewegen, het zorgt ervoor dat je lichaam gestabiliseerd wordt, dat je recht kan staan, dat je kan zitten en bewegen. De stabiliteit dient zo goed mogelijk te zijn voor het functioneel bewegen. Een sterke "core” is dus ook belangrijk voor het zo optimaal gebruiken van je armen en benen. Want je core zorgt voor de overdracht van krachten van het onderste deel van je lichaam naar het bovenste deel bijvoorbeeld bij hardlopen, springen en gooien.

Maar waarom het in de fysiotherapie zo belangrijk is. Het zorgt voor de preventie van blessures. Veel mensen hebben lage rugklachten (lees meer) door het niet goed werken van de stabiliserende spieren. Door het doen van core stability oefeningen ben je die spieren aan het trainen.

Voor core stability oefeningen voor gevorderden. lees meer

Voorbeelden van basic core stability oefeningen:

        

        

Dynamische core stability

 

advertentie