gezondheidsportal actief in bewegen

Hamstringklachten

Hamstring klachten kunnen vaak een lange nasleep hebben of steeds terug keren. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • Door een inactieve levensstijl of een zittend beroep kunnen de bil spieren in kracht verminderen. De bilspieren hebben net als de hamstrings de functie om de heup te strekken. Als de bilspieren onder actief is kan de hamstring de taak van de bilspier overnemen, de hamstring wordt dan overbelast. Belangrijk is dan de bilspieren te activeren door spierversterkende oefeningen.
  • Pijn in de hamstring kan ook komen door een disbalans in de hamstring regio. Een verkorte heupbuiger (M.Iliopsoas) zal zorgen dat het bekken naar voren kantelt. Mensen met een naar voren gekanteld bekken staan met een holle onderrug. Door het naar voren kantelen van het bekken staan de hamstrings voortdurend op rek, dit kan klachten veroorzaken. Belangrijk is dat je de heupbuiger (M. Iliopsoas) stretcht.
  • Spierzwakte kan ook leiden tot hamstring blessures, vooral excentrische spierkracht. Excentrische spierkracht is als de spier zich aanspant maar toch in lengte toeneemt. Als in 1 been de spierkracht verminderd is, is dat been kwetsbaarder voor blessures. Belangrijk is dan de hamstring te versterken(excentrisch) om blessures te voorkomen.


Oefeningen om de bilspier te versterken:

 

      

                                                            Oefeningen voor de heupbuiger:

       

Oefeningen versterken van de hamstrings:

advertentie