gezondheidsportal actief in bewegen

Wat is fascia?


Fascia wordt gedefinieerd als al het bindweefsel in het menselijk lichaam. Fascia is overal in het lichaam terug te vinden, om elke spiervezel, spierbundel, elk ligament en elk orgaan. Door heel het lichaam bestaat er een grote variëteit in de structuur van dit weefsel. Het belang van fascia is lang over het hoofd gezien door medici, maar daar is verandering in aan het komen. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek naar fascia gedaan met verbluffende resultaten als gevolg!

Waarom is fascia zo belangrijk?

Het grootste gedeelte van de blessures zijn beschadigingen van het fascia, daarom is het belangrijk te weten hoe fascia is opgebouwd en hoe jij je fascia gezond kunt houden. 

 • De architectuur van fascia
  Voor het uitleggen van de structuur van fascia word vaak het Engelse begrip "tensegrity” genoemd. Tensegrity is een term die wordt gebruikt voor een bouwkundige constructie die verwijst naar de integriteit van structuren gebaseerd op een evenwicht tussen trek- en drukbelastingen. De trekkrachten worden opgevangen in flexibele tensegrity.jpgstaalkabels. De drukkrachten worden opgevangen in bijvoorbeeld staven van staal, aluminium of hout. Hierdoor is de constructie licht en sterk. Fascia ziet er op cel niveau ook uit als een tensegrity model. Door deze architectuur in het menselijk lichaam zijn de structuren sterk en stabiel, de gehele structuur vangt de belasting op en distribueert het.
 • Gezond fascia is als een spons
  Gezond fascia bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Het kan worden vergeleken met een spons die nat is, je kan er in knijpen en wringen maar het is flexibel en komt daardoor altijd terug in zijn originele staat. Een uitgedroogde spons is hard en broos en kan je daardoor makkelijk breken. Zo werkt het ook met fascia. Je wil je fascia daarom gehydrateerd houden, zodat het in staat is om de dagelijkse belasting te verdragen. Is je fascia niet goed gehydrateerd, dan is de kans op blessures of overbelasting groter.
 • Het fasciale netwerk is verbonden met elkaar
  In het dagelijks leven maak je zelden of nooit een beweging met maar één spier, het zijn altijd meerdere structuren die zorgen voor een functionele beweging. Fascia verbindt verschillende structuren aan elkaar doordat het over elke spiervezel en elk ligament ligt. Fascia bekleed het hele lichaam als een soort bodysuit. Daarom kun je zelden spreken van een individuele spier die niet goed functioneert, maar moet je denken aan spierketens die met elkaar verbonden worden door fascia, disfunctioneren van 1 spier resulteert in een belemmering in de gehelde keten. Gezond fascia is belangrijk voor het menselijk lichaam. Dysfunctie van fascia (verkleven van lagen fascia) geeft je een stijf gevoel op de betreffende plek maar doordat het fasciaal netwerk over het hele lichaam zit, ontketent dit een domino effect. Met andere structuren probeert je lichaam te compenseren en daardoor wordt de kans op blessures op andere plekken weer groter. Iedereen die ooit geblesseerd is geweest kent het wel: na een blessure op een plek, krijg je pijntjes of blessures op andere plekken. Daarom is het belangrijk je fascia gezond te houden.
 • Fascia is een van de best communicerende systemen in het lichaam
  In fascia zitten enorm veel sensorische zenuwvezels. Er zitten zelfs 10 keer zoveel sensorische zenuwvezels in fascia als in spieren. Hierdoor wordt er veel informatie naar de hersenen gestuurd over hoe de beweging in de ruimte van een bepaald gewricht plaatsvindt (ook wel proprioceptie genoemd). In het dagelijks leven of op het sportveld is het belangrijk dat je lichaam kan anticiperen op onverwachtse bewegingen, hiervoor is een goede proprioceptie vereist.

Het is dus belangrijk je fascia gezond en gehydrateerd te houden, maar hoe doe je dit? 

 • Gevarieerd bewegen
  Eenzijdige belasting zoals lang achter de computer zitten, zorgt voor een constante belasting op je lichaam. Op den duur gaat je lichaam zich daar aan aanpassen, wat kan leiden tot fysieke klachten( bv lage rugklachten, nekklachten). Ook zorgt zo’n constante, eenzijdige voor uitdroging van fascia. Gevarieerd bewegen zorgt voor hydratatie van het fascia en zorgt er ook voor dat je bodysuit van fascia bestand is tegen de belasting van sportactiviteiten en activiteiten in het dagelijks leven.
 • Blackroll
  Blackroll is een foam rol en door met je lichaamsgewicht over een blackroll te rollen ontstaat er druk op de spieren en fascia. Hierdoor hou je je fascia soepel, wordt het beter gehydrateerd en zullen eventuele verklevingen verdwijnen. Dit alles heeft een positief effect op de mobiliteit en zal zorgen voor een efficiënter bewegingspatroon, wat zorgt voor een preventie van blessures en meer comfort. Lees meer over de blackrollBLACKROLL\ BEWSPEC.jpg

 

advertentie