gezondheidsportal actief in bewegen

Stress maakt je oud

Stress(spanning) is een term die je vaak tegenkomt of waar je zelf mee te maken hebt. Stress is een gewone reactie van het lichaam. Het zorgt ervoor dat het lichaam klaar is om te reageren of te vluchten voor bedreigende situaties. Dit komt door de verhoogde adrenalinespiegel in het bloed dat ons voorbereid op de bedreiging die op ons af komt. Een uiting van stress kan bijvoorbeeld hard wegrennen zijn.

Mensen in Nederland hebben, helaas, vaak te maken met stress. Dit komt niet omdat ze moeten vluchten voor bedreigende situaties, maar omdat ze reageren op situaties die nog moeten komen. Stressoorzaken kunnen zijn: een hoge werkdruk, zorgen maken, hoge eisen aan jezelf stellen enzovoort. Het lichaam maakt zich elke keer klaar voor actie en dat kost veel energie.

Deze ongezonde druk die voor veel spanning in je lichaam zorgt,heeft veel effect op je lichaam. Het kan rug- en nekpijn, verhoogde spierspanning of hoofdpijnklachten opleveren. Overmatig stress kost ook veelenergie en zorgt voor vermoeidheidsklachten.

Mensen met oververmoeidheidsklachten, burn-out klachten of andere stressklachten krijgen vaak het advies een rustperiode te nemen. Maar de meesten zeggen dat zelfs na een rustperiode niet meer over die frisse benen beschikken als voorheen. Hoe kan dat?

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de hoeveelheid energie en stress die we kunnen verdragen in ons leven, bij de geboorte genetisch bepaald is. Hoe sneller we onze stressbuffer opmaken, hoe sneller we verouderen. Dit vergroot de kans op degeneratieve ziekte.

Voldoende bewegen helpt tegen stress. Bewegen zorgt ervoor dat de vrijgekomen adrenaline verminderd wordt en het balans in het lichaam wordt hersteld. Sporten beïnvloed zelfs het noradrenaline systeem. Noradrenaline is een neurotransmitter wat een lustopwekkende en stemmingsverbeterende functie heeft. Bewegen heeft dus een positief effect op stress!

advertentie